Sabtu, 12 Oktober 2013

Well, Why Are You Here???

Well, why are you here reading my blog? 
.
.
.
.

Alright, you don't have to answer that question because that's not the reason why I'm writing today's entry. 

Have I shared with all of you that I've found my first job? It has been 2 weeks already since I hold a title of "Executive" for Operations Support, in an outsourcing company involves in back-end processing for a bank. Something like a 'hidden factory' for the bank.

Isnin, 23 September 2013

What The Public Doesn’t Know

PLEASE aware that this article is not written by me, but the respective writer as stated below and I am just sharing her entry to reach even more people out there.

 

---------------------------

What The Public Doesn’t Know

I’m writing this based on my own experience, and the stories that my friends related to me. I’m writing as a medical officer in a busy teriary center hospital, which means I’m not a specialist, and neither am I a junior doctor/house officer. It also means that I have no power at all for decision making about human resource, buying of drugs and equipments, hospital bills, the service of other departments, my own pay or even the food I eat when I’m on call.

The only contribution I make towards the care of my patients is to care for them, with my knowledge and experience, as much as I can, with the most empathy, manners, efficacy and quality that I could give. 

The only contribution I make towards the training of junior staff is by training myself rigidly, and then teach them all I know, with the little time I have in my hands (in addition to the job description – treating patients), be a good leader and example to them. 

When I said “only”, it basically means there are others who could give greater contribution, or in other means. When I said “only”, it means that the hospital, the ministry of health, have their own responsibilities towards better care for the public.

It basically means that there are so many things out of my control, our control.

However the complains always landed on us, our juniors, the nurses and medical assistants (MAs).

So here you are. What the public doesn’t know.

* * *
You may not know, that the doctor you waited for 2 hours in the clinic, is likely the very same doctor that has to attend the emergency department (ED) because of a case of heart attack. Or sometimes two or three cases of heart attack on one go. The thing is, this doctor may need to attend to another case who’s collapsed in the ward.

OMAKANE



Source: http://omakane.com/

HAaaa... Korang pernah tak nampak bendalah di atas ni? Kalau nak tau, inilah sosej segera, siap dimasak boleh terus di-ngap!

Saya bukanlah selalu nak buat iklan tak berbayar ni... tapi produk di atas sangat menarik perhatian saya. Kenapa? Jom ikuti penjelasannya seperti di bawah...:

Selasa, 10 September 2013

Amano Ichigo, Cake (read as: K-Key) and Me


Amano Ichigo is a main character from one of my favourites manga and anime called Yumeiro Patissiere. The story revolves about Ichigo-chan pursuing her dream to become patisserie – a person who makes and decorates cakes and sweets.

These past few months has made be a little bit like Ichigo-chan. It's like living in the manga and anime that I've read and watched. Why? Because I'm working temporarily at my favourite cake shop in Batang Kali, Kedai Kek Su. Just like Ichigo-chan, I've endured ups and downs, jumping to pastry's world without any basics.

There are too many memories I've made here with my boss, co-workers and customers. Since I've no skills to write things interestingly, let me save the memories for myself so that I'm not going to ruin them in this little blog of mine. The only thing that I could say, is:

I'm a proud cake baker and pastry chef apprentice.!!!
self-appointed and unofficial title, of course, ;p. It would normally takes years for a kitchen hand to be a chef


I'm now able to make and decorate simple cakes. Of course, this includes writing on them, too!

my first batch of decorated cakes. RM10 each.
I wrote on this cake especially for my mom. it was during earlier days of my employment here. my writing is much better now. :P


As of now, I still have no interest in pursuing this as a career and follow the life path of Amano Ichigo, but who knows? Maybe this not-so-otaku girl would eventually dreams and officially follows her favourite character? And at that time, the writer could proudly says “I've successfully inspire someone through my work”.

Well, I'm really going to miss this job after I leave for Putrajaya next week; same as how I miss my job at HasMis Kebab and Turkish Kitchen in Canberra.

Bdw, I would recommend everyone to buy cakes from Kedai Kek Su. I can guarantee you that the taste and the decorations (especially for wedding cakes) won't let you down. Don't worry about the price either. It's waaaay cheaper than any other shops that I know.

Bye for now. Ta-Ting-Tong! Matta-ne!

pssst: for some reasons I can't attach more than a photo through my blogger apps. will add later, insyaallah. pssssssst: if the link to kedai kek su above isn't working, go manually to: http://kedai-keksu.blogspot.com/

Jumaat, 6 September 2013

Hotlink Broadband vs. Mobile Internet

have a new article for my other blog. feel free to read
Hotlink Broadband vs. Mobile Internet http://myknowledgelogblog.blogspot.com/2013/09/hotlink-broadband-vs-mobile-internet.html

Jumaat, 17 Mei 2013

Khas sempena hari guru: Saya dan Cikgu sekolah rendah

16 Mei setiap tahun merupakan Hari Guru di Malaysia. Oleh sebab itu, tergeraklah hati ingin mengukir / memaksa ingatan kembali tentang zaman di bawah didikan cikgu-cikgu ku sekalian.

PERHATIAN: Post ini mungkin mencemar duli penama2 sekalian (especially penulis sendiri), tetapi diharap ia menjadi sekadar suatu hiburan dan kenangan indah (walau hakikatnya pahit) untuk dikongsi bersama. Jangan terkecil hati, terbangga, mahupun ternganga membacanya. tq!

Sekolah Rendah Kebangsaan Taman Seri Gombak (SKTSG)

Guru Kelas
1 Dinamik '97: Pn. Norita
2 Luhur '98: Pn. Noriah
3 Intelek '99: Pn. Faridah
4 Tangkas '00: Pn. Wan Roslina
5 Dinamik '01 : Pn. Nora Nawawi
6 Bestari '02: Pn. Marina

Cikgu - cikgu lain yang meninggalkan kesan
Teacher India (Kamala Devi? xingat sgt namanya tp rupa ingat) ajar English dengan best.kalau dia cakap BM pun terang je.

Cikgu Asiah ajar pendidikan seni darjah 4, dengan style tudungnya yg lain dari yg lain . Teguran yg paling diingati : waktu lukis potret, Warnakan rambut lukisan biar ikut ira yang betul. anak mata pun sama.

Cikgu Noriazan(?? xingat sngt nmnye tpi yg psti mak si Bazli, kwn sekelas), cikgu pengawas yg kurasakan garang - tak berani den nak bersemuka, especially bila kena hantar buku laporan pengawas. oh, dan waktu first time bersemuka kat kelas 6 Segar (bersama beberapa pengawas yg lain) , taktau kenapa gementar sangat. waktu tu my current group leader(xingat sapa), dinaikkan pangkat jadi penolong ketua pengawas kot kalau xsilap. maka, saya pun di-up-kan menjadi ketua kumpulan tu, walaupun waktu tu kurasa macam ada orang lain yg lebih layak (takut nk kena berurusan selalu dengan cikgu ni sebenarnya. haha.

Peristiwa-peristiwa bersejarah dengan cikgu:
First time bergambar dengan cikgu ialah ngan Pn.Faridah, cikgu kelas 3I. Waktu tu hari anugerah kecemerlangan pelajar 1999. My first and last time naik pentas tuk amik hadiah kat sekolah rendah. Lepas tu kena up ke  kelas depan, terus xde peluang dah. (haha. ok, itu dah terpesong arah ceritanya.)

First time tak boleh keluar rehat bila cikgu Matematik, Pn. wan roslina waktu darjah 4 tahan den kat kelas. sebab apa? cz tak hafal sifir. sebelum-sebelum ni den main tipu, derr... tgk jadual sifir belakang buku tulis, tgk dinding tepi kelas yg dicat dgn jadual sifir. ngaha. dapat kat pn.wan roslina, semua kena 'tasmik' sifir depan dia. sapa xpas, xleh rehat. hafal depan dia sampai ingat.

Cikgu Noriah waktu darjah dua selalu bawa kitorg belajar kat taman, kat kelas lain dan lain2 tempat coz our classroom back then was located at the back of teachers canteen and school canteen. Selalu blackout dan panas keterlaluan. kelas pun selalu xde cikgu, xtau kenapa tapi yg pasti selalu je kena marah ngan cikgu2 lain dr tingkap jaring between canteen and our class coz kelas bising sangat.

Suasana bilik darjah ngan Cikgu Nora plak memang sentiasa ceria. susun atur meja selalu bertukar, kelas pink+maroon colour dari meja sampai ke langsir. selalu menang kelas terceria setiap minggu, piala sentiasa kelihatan di meja cikgu. Cikgu Nora mengajar memang best, sampaikan gi tuisyen kat rumah dia pulak malam2 . tpi homework memang gila beb. selalu den terlelap membuatnya. last2, kena denda mcm2. Paling malu, kena berdiri kat koridor (aka gelanggang badminton cz kelas tingkat bawah je) , dan dalam kelas sebelah. dah la berpakaian merah jambu (pengawas), tuptup, kena denda cz xsiap kerja sekolah. malu....malu...

Kisah bersalah gila2 kat cikgu plak adalah dengan Pn.Marina. cam biasa, den xsiap kerja sekolah matematik. biasanya style cikgu ni ialah bincang jawapan sesama dlm kelas, so tukar buku ngan kawan sebelah, tanda sendiri2. den cam biasa, x siap gak haritu. maka, pakat ngan kawan, tak tukar, sambil bincang, sambil tu siapkan mana yg xsiap. ntah camne, terkantoi plak. n bukan den sorang je xsiap. ramai lagi yg lain. then tetiba cikgu yg selalunya baik dan diam itu sentap, angin satu badan , marah2, sampai nangis2. Terus keluar kelas, tak masuk2. esoknya pun sama. merajuk beb. dah la cikgu ni ajar 3 subjek utama. bm, m3, sains. memang tuang habis ar masa. cz subjek xberkaitan dgn upsr cam seni, pjk, etc. cikgu ni takeover tuk extra classes for upsr-related subjects...then ntah camne, tau2, hasil risikan /khabar angin menunjukkan cikgu tu memang dah ada masalah family waktu tu (anaknya ke sapa ntah sakit teruk), dah pulak tu kitorg duk tambah stress dia lagi. last2, kitorg satu kelas buat rombongan merah jambu (byk pengawas beb dalam kelas. yg baju putih can be easily counted) ke rumahnya utk minta ampun dan maaf.

Sekolah Agama Al-Iman, fasa 7 Taman Seri Gombak.

Kejap je belajar kat sini. dari darjah 1 hingga 3. seriously, selain daripada pengalaman2 dalam perjalanan pergi dan balik ke sekolah ni, den xberapa nak ingat ustaz ustazah kat sini. tpi ada satu peristiwa besar yg berlaku di sini. Dulu2 mengaji, kan pakai lidi sate tunjuk2 huruf. Makanya, sementara den menunggu giliran, den pun praktis la. tangan ni plak xleh duk diam. xtaula apa yg den buat. tiba2 terasa yg tangan + lidi ni terasa cam terlanggar sesuatu. tup2, anak ustaz tu (duduk belakang den), mula berteriak. ah sudah. memang cuak. lidi tu dah tercucuk sebelah matanya. fuh, nasib baik sipi2 .kalau tak, boleh buta wooo. dah lepas tu, kalau xsilap, den memang xberani nak bersemuka ngan ustaz tu lagi.

Sekolah Agama Al-Kauthar, Fasa 5 Taman Sri Gombak.
pindah ke sekolah ni waktu darjah 3 cz ia lebih dekat dgn rumah berbanding al-iman di fasa 7 (my home was opposite to fasa 4, kat kaki bukit SMKHC).

Cikgu kesayangan pertamaku ada di sini tpi sekarang dah xde la. ustaz Samad. Yang pasti , dia mengajar khat dan satu subjek lain rasanya. He made me love seni tulis khat, walaupun hanya khat nasakh yg kupelajari di sini. Ada satu time tu, den xingat apa masalahnya, ustaz ni hangin satu badan kat aku. apa lagi. Apabila cikgu kesayangan yg marah, impact nya sgt besar. Sampai meleleh air mata ni. huhu. buat malu depan kawan-kawan je.

Next, ada ustaz Zahrul (iye ke ni namanya? hmmm). ustaz ni nampak garang, mengajar bahasa arab, juga merupakan guru besar sekolah ni. isterinya Ustazah Shamsiah. tak ingat ustazah ni ajar apa, tapi dia banyak incharge budak2 tadika (satu-satunya kelas kat tingkat bawah, kitorg yg lain kat tingkat atas). satu peristiwa dengan pasangan ini yang paling diingati ialah suatu petang yg damai, selepas rehat, den dan beberapa murid perempuan yang lain tak masuk ke surau tuk solat asar disebabkan masalah bulanan pompuan. huhu. Maka, kami pun lepak di kantin yang kedudukannya di hadapan surau dan buat kelas pasal bendalah tu bersama makcik kantin. Lepas tu, semua berkumpul kat kelas bawah dengan Ustazah Shamsiah. Tiba2, ustazah suruh sapa yg lepak kat kantin menyerah diri dan berdiri depan kelas. Kitorg kena marah la depan semua. pelik jugak la kenapa ustazah marah, rupanya cz ustaz mengadu yg dia dengar semua perbincangan hangat kitorg waktu tu dari dalam surau dan ia mengganggu orang yg nak solat. Lepas daripada itu, sesiapapun yg uzur, tetap perlu masuk surau and ada ustazah yang akan memerhati.

end of cerita den and cikgu sekolah rendah.

up next: den and cikgu sekolah menengah

ps. den dah start tulis ni since 16 mei tapi lambat betul nak siapkan. payah betul menulis panjang kat phone ni

Rabu, 20 Februari 2013

Perancangan 5 tahun

"Apa yang akan saya lakukan dalam linkungan lima tahun yang akan datang?"

Itulah tugasan yang diberikan oleh naqibah ana sebagai permulaan usrah minggu lepas. Ana terkesima sebentar. Beberapa minggu sebelumnya ada seorang akhawat yang bercerita pengalaman temuduganya dan dia disoal, "Bagaimana anda lihat diri anda pada 5 tahun akan datang?". Tidak pula ana sangka persoalan yang lebih kurang sama akan dijadikan tugasan di dalam usrah ana.

Secara jujurnya, ana tidak dapat lihat diri ana pada masa akan datang. Malah, perancangan seperti ini tidak pernah ana lakukan, terutamanya apabila ia melibatkan perancangan secara teliti untuk setiap tindakan besar yang ingin diambil. Ana fikir, jika ana disoal pertanyaan yang sama ketika ana di bangku sekolah, pasti ana mudah menjawabnya. "8A PMR, 10A SPM, pergi tuisyen, jadi pengerusi kelab itu, persatuan ini etc." Tetapi malangnya, ana kini di persimpangan kehidupan antara belajar dan bekerja dan ana mengalami masalah tidak tahu arah tujuan hidup yang ingin ana lalui.

Sedih; ana mungkin seorang yang mudah berfikiran positif, tetapi ana bukanlah seorang yang berwawasan! Tersentak. Kini baru ana sedar kenyataan ini. Selama ini ana hanya mengikut arus kehidupan yang telah ditetapkan orang lain. APA YANG ANA INGINKAN SEBENARNYA?

Berbalik kepada tugasan ana, dalam jangka masa lebih kurang 15 minit, ana berjaya juga menzahirkan beberapa keinginan yang ingin ana realisasikan dalam masa 5 tahun akan datang. Namun, apabila dianalisa, sekali lagi ana tersentak. Ana hanya dapat lihat keinginan material dan perjalanan dunia, tiada pula sebarang perancangan dalam jalan dakwah dan tarbiyah dalam menuju Allah. Malu dengan diri sendiri. Bertambah-tambah malunya untuk mengukirnya di blog ini, tapi biarlah ia menjadi pedoman buat si pembaca yang budiman.

Sungguh, berkali-kali ana fikirkan. Mengapa semua ini berlaku? Pelbagai jawapan bermain di fikiran tetapi semuanya hanyalah ALASAN untuk lari daripada kenyataan dan menenangkan hati yang dalam kesedihan. Tidakkah wujud sekelumit pun keinginan untuk bergerak kerja dengan lebih giat lagi dalam mengembangkan agama Allah ini? Jika wujud, mampukah ia mengatasi keinginan-keinginan duniawi yang lain?

Menangis. Diri ini tidak mampu untuk menyangkal bahawa masih banyak kudis-kudis jahiliyah yang menutupi dan mendahului segala pergerakan diri ini. Berapa kuatkah iltizam untuk mendekatkan diri kepada Ilahi? atau diri ini hanya mampu tersungkur dan terus rebah; menunduk pada nafsu yang melampaui batas? Apa gunanya berair mata darah jika tidak mampu selangkah pun menentang nafsu dan bisikan-bisikan syaitan yang menyesatkan?

Ana tidak mampu berkata apa-apa untuk menidakkan kenyataan yang menzahirkan kekotoran dalam jiwa ini. Sungguh, ana bagaikan bayi tak bergigi yang masih belajar untuk duduk di atas pinggul sendiri. Mampukah ana merangkak, bertatih dan terus berlari untuk agama ini?

Nafas yang panjang. Nikmat sungguh ciptaan Ilahi. Angin yang tak terlihat memberi pengharapan untuk kehidupan ini. Namun, masih wujudkah umur yang panjang untuk terus menikmati ciptaan-Nya, bahkan untuk terus berjuang menegakkan panji-panji islami?

Buntu lagi. Apa yang ingin ana kecapi dalam lima tahun ini? Jika benar ingin membantu agama ini, apakah langkahnya yang harus kulakukan di sini? di tanah yang dirasakan bagai baru sahaja kujejaki?

--------------------

Sungguh lancar lidah menyusun bicara;
Namun, gagahkah otot untuk terus mara?
atau, adakah kata hanya tinggal kata,
badan longlai tidak bermaya?

Jika benar semangat tersemat di dada,
tunjukkanlah, biar menjadi bukti di akhirat sana!

Lima tahun sekejap sahaja,
tak dirancang, dipancungnya pula.

Biarlah langkah sebesar zarah
Moga menjadi benih yang subur
Biar badan terguris berdarah
Jangan sampai kebenaran terkubur

Agama Allah pasti terbela
Jika semua memain peranan
Cukupkah anda melihat sahaja?
Ayuh, jadilah insan sebenar insan!

------------------

SS* : mimpi pasal soal jawab thaghut dengan seorang hamba Allah yang tidak ana kenali telah mengejutkan ana dari lena subuh tadi. Ana sering bermimpi yang pelik-pelik especially kalau dah masuk waktu subuh. Alhamdulillah, terasa disayangi dan dilindungi. Allah ingin diri ini bangun dan tidak terlepas daripada menunaikan ibadat kepadanya.

*SS=Side Story

Isnin, 4 Februari 2013

Cabaran

Sejak pulang dari Australia, berulang kali ana dan rakan-rakan diberikan cerita-cerita semangat dan perkongsian susah payah akhawat yang pulang daripada luar negara untuk mengekalkan penglibatan dalam jemaah, dakwah dan tarbiyyah. Walau amalnya hebat ketika belajar di luar negara, itu bukanlah suatu jaminan yang mereka akan kekal di jalan ini. Diriku apatah lagi. Di luar negara pun asyik main tarik tali, mampukah ana untuk terus kekal di sini, menperbaiki diri sendiri dan juga memperbaik persekitaran ana.

Benar, jalan ini tidak akan pernah sunyi dari onak dan duri. Cabaran nya pula tidak sama antara individu. Mujahadah yang berbeza bergantung kepada kemampuan kita. Mana mungkin Allah zalim dengan memberi dugaan di luar kemampuan hambanya?

Ada akhawat yg dicabar dengan 'sekatan' dari keluar rumah. Tapi tidak bermakna akhawat yang mudah keluar beraktiviti tiada dugaannya. Sesungguhnya dugaan kesusahan mudah kelihatan, namun jangan dilupa bahawa nikmat kesenangan juga adalah ujian.

Keluarga sesuatu yang berharga. Itu tidak boleh disangkah tetapi agama Allah dan jalan dakwah itu suatu yang mulia dan tidak ternilai harganya. Hidup kita sekarang ini hanya sementara, demi mengejar saham dunia akhirat yang selamanya. Apalah sangat dugaan yg diterima berbanding ganjaran di syurga sana?

Maka, janganlah kita berputus asa dengan apa yang terbentang di hadapan kita.jadikan ia kayu kayu api dalam menyemarakkan lagi semangat jihad di jalan-Nya.

Wallahualam. Marilah sama -sama berpesan-pesan dengan kesabaran agar terus tsabat,Insyaallah.

Ya Allah, kau kekalkanlah aku dan saudara-saudaraku di jalan mu ini. Amin, ya rabbal alamin

posted from Bloggeroid

Selasa, 22 Januari 2013

Graduasi, Kebab, dan Malaysia



Alhamdulillah, ana diberi kesempatan untuk kembali menulis. Kehidupan ana buat sepanjang dua bulan yang lalu penuh dengan peristiwa-peristiwa dan aktiviti yang memenuhkan masa. Mudah-mudahan masa yang dilaburkan merupakan pelaburan yang bermanfaat, insyaAllah.

3 Disember 2012
Detik mencemaskan. Keputusan peperiksaan akhir semester 2/2012, iaitu semester akhir pengajian ana diumumkan. Alhamdulillah, lepas semuanya walaupun ada beberapa subjek yang amat merisaukan ana sepanjang semester. Memang syukur sangat.

13 Disember 2012
Hari yang dinanti. Majlis graduasi untuk School of Biology, Medicine and Environment. Sesi pagi. Berjalan kaki seawal 8.30 pagi dengan berbaju kurung putih dan membimbit beg kertas berisi baju graduasi beserta kamera menghala ke Llewellyn Hall, School of Music, ANU. Ditempatkan di kerusi C1 -- kerusi pertama, barisan paling hadapan untuk graduan.

"Chancellor, I present to you, from School of Biology, Medicine and Environment, Bachelor of Biotechnology, Syarifah Hawa binti A Latip"

Orang pertama dianugerahkan sijil pada hari tersebut, sesi tersebut, dari fakulti ana, juga orang pertama dari program ana. Memiliki nama ayah yang bermula dengan huruf 'A' sahaja ni sememangnya telah memudahkan ana sepanjang keberadaan di Australia. Bila tengok senarai nama, hanya perlu tengok bahagian atas sahaja; tak perlu bersusah payah mencari nama sendiri. 

Sesi bergambar selepas majlis graduasi dibuat bersama-sama Saida dan kak Ayu. Mereka antara insan-insan yang rapat dengan ana, banyak memberi sokongan sepanjang tiga tahun pengajian ana di Canberra. Semoga Allah membalas jasa kalian dengan sesuatu yang lebih baik lagi. 

18 Disember 2012
Dipanggil untuk bekerja di kedai 'Has Mis Kebab and Turkish Kitchen'. Rezeki Allah nak bagi ketika kepala  ana pening pasal kedudukan kewangan ana. Kehidupan 12 jam ++ sehari di kedai kebab bermula. Rancangan ikut berkumpul di rumah Sis Niken pada hari itu terpaksa ana batalkan. Namun, pengorbanan itu bukanlah sia-sia. Banyak benda ana belajar di sini. Bukan sahaja dari segi belajar menyediakan roti seperti roti pita untuk kebab, roti turki (Turkish bread), pizza, pide, dan gozleme, tetapi juga dari segi pengurusan barangan dan penyimpanan barang makanan. Banyak komen dan tunjuk ajar yang telah diberikan oleh rakan sekerja, bos, dan rakan bos ana yang sering datang berkunjung. Penat tapi seronok. Cabaran untuk mengerjakan ibadah solat ketika bekerja juga kurang kerana bos ana seorang muslim, jadi ana bebas untuk meminta waktu mengerjakan solat. Pengalaman bekerja selama 18 hari di sini sangatlah berharga bagi ana. Ia merupakan suatu pekerjaan sepenuh masa yang ana dapat dengan usaha ana sendiri, tanpa menggunakan mana-mana kenalan. Sepanjang bekerja juga ana banyak membuat refleksi bagi lebih mengenali keperibadian diri ana sendiri, bagi memudahkan urusan mencari pekerjaan di Malaysia nanti.

31 Disember 2012
11.00 malam. Ana kelam-kabut menyiapkan kerja-kerja yang diberi bos ana. Orang ramai mula memenuhi pusat bandar Canberra yang selalunya sunyi sepi. Kak Ayu menunggu ana untuk membawa ana menemaninya melihat pertunjukan bunga api sempena sambutan tahun baru. Dalam kesibukan, dapat juga ana meloloskan diri dan pulang sebelum tahun 2013 menjelang. Berkumpul di London Circuit berhadapan Civic Library, ana menyertai countdown tahun baru dan menonton pertunjukan bunga api. Sebak kerana ia mungkin pertunjukan bunga api terakhir yang ana dapat lihat secara dekat. Percikan bunga api kelihatan seperti batu-batu berlian yang bergemerlipan di ruang udara. Cantik, tetapi terlintas juga di fikiran ana, "berapa banyak agaknya Carbon yang dilepaskan sepanjang tempoh pertunjukan bunga api ini?" Hilang rasa keseronokan. 

5 Januari 2013
Hari terakhir bekerja. Hari membersihkan membuang barang kesayangan dari dalam bilik. Hanya dua beg besar dan satu beg kabin yang akan dibawa pulang ke Malaysia. Diri masih dalam keadaan tidak percaya bahawa ana tidak akan pulang lagi ke negara Australia, terutamanya Canberra. Kak Ayu membuat 'surprise farewell party' pada malam itu. Ia juga bertujuan untuk menyambut ulangtahun kelahiran Saida secara awal, sementara ana masih di Canberra. Penuntut ANU yang masih belum pulang bercuti musim panas turut dijemput untuk memeriahkan majlis. 

6 Januari 2013
Ana sengaja memilih baju kurung sebagai persalinan untuk pulang ke tanah air. Suatu simbolik. Anak melayu ke negara orang, pulangnya haruslah kekal melayu juga. Sebelum pulang, dapat ana berjumpa dengan Kak Nadia, antara insan yang menyentuh hati ini ketika ana di sana. Di Sydney, bertemu dengan Kak Mel dan anak perempuannya, Kauthar. Bergenang juga air mata tatkala meninggalkan mereka. Semoga berjumpa lagi, ukhuwwah fillah. Namun, dek terlalu mengejar Malaysia, sampai tak berkesempatan bertemu dengan kak Hani, Allah takdirkan kapal terbang ke Malaysia mengalami masalah enjin dan penerbangan tertunda hampir tiga jam lamanya. 

11.50 malam. Tiba di Malaysia. Kelibat ahli keluarga tak kelihatan. KLIA pula agak kosong. Hilang arah tuju. Tiba-tiba terasa bagaikan Malaysia suatu negara asing. Pelbagai gambaran bermain di fikiran. Takut. Insecure. Walhal ini bukanlah kali pertama ana pulang setelah terbang ke Australia tetapi kali ini, ana pulang dengan fikiran bahawa ana akan terus menetap di kampung halaman ana, tanah tumpah ana, tanah air yang perlu ana sumbangkan tenaga. Seketika kemudian, kelihatan papa, abg Di, abg Pi, abg Yub, Yui dan kak Shuhada menjemput ana. Mama ana kurang sihat katanya. Tidak mengapa. Kesanggupan mereka keluar tengah malam mengambil ana sudah cukup membuat ana terharu. Ana dibawa pulang ke rumah ke-2 keluarga ana di Kajang.

9 Januari 2013
Kajang. Menyertai rombongan jaulah akhawat ke pejabat pemasaran Aman Palestin, seterusnya ke Seremban berjumpa tokoh-tokoh akhawat ISMA di sana. Bermalam bersama akhawat. Keluar setelah hanya tiga malam bersama ibunda. Maafkan anakanda. Akhawat juga adalah keluarga yang ana kasihi dan rindui. Keesokan harinya ana terus pulang ke Kajang.

12 Januari 2013
Sertai Jalinan Ukhuwwah di Lembah Azwen Resort. Mendapat pencerahan yang mantap mengenai pelbagai isu yang melanda umat islam di Malaysia. Rasanya kurang lah sikit kejahilan ana tentang isu semasa di Malaysia. Duduk di Australia, sibuk fikir masalah sendiri, masalah umat dilupakan. Untung ana sertai program sejurus tiba di Malaysia. Basahkan kembali iman yang dah turun banyak, buat bekalan tarbiyyah dzatiyyah ketika duduk bersama keluarga. Program berlansung sehingga 13 Januari.

13 Januari 2013
Bergerak ke Bangi. Latihan lakonan teater Ibu Partiwi, untuk dipersembahkan di Festival Beliawanis Nasional (FBN) yang bakal berlangsung di UIAM Gombak, 19 Januari 2013. Menginap selama dua malam di sini, demi mengikuti program daurah yang dibuat di pejabat ISMA DHL pada 14 dan 15 Januari.

16 Januari 2013
Akhirnya pulang ke Ulu Yam Bharu. Singgah di Pinggiran Gombak membeli durian. Dapatlah ana makan makanan favourite ana. Dua malam satu hari sahaja dapat diluangkan di sini. Cukup sekadar untuk ana membongkar almari demi mencari pakaian yang bersesuaian untuk persembahan teater. Papa ana juga ingin keluar pulang ke kampung pakcik ana di Mersing. Rumah jadi kosong. Sedih mengenang nasib kucing ana yang ana hampir-hampir sahaja tidak cam, memandangkan ia sudah besar. 

18 Januari 2013
Sri Gombak. Dapat berjumpa kak Sal dan Zafirah. Antara insan-insan yang bermakna dalam diri ini. Latihan teater di UIAM Gombak. Tidak sangka dapat berjumpa kak Amalina, akhawat pertama yang menyambut diri ini di Canberra Airport pada 8 Januari 2010.

19 Januari 2013
FBN. Hanya dapat datang ke lokasi pada jam 5 petang, bersama-sama kumpulan teater. Masa dihabiskan untuk berlatih teater. Semoga persembahan tersebut dapat menyentuh hati semua yang menonton dan diambil pengajarannya.

20 Januari 2013
Sesi usrah yang pertama di Malaysia. Gembira dapat bersama akhawat yang dikenali ketika di Melbourne, kak Zahra. Bertempat di Fasa 7, Sri Gombak. Oh, sangat menggamit memori bersama rakan-rakan Hillcrest. Rumah mak usrah hanyalah di barisan belakang rumah Aishah MJ, berdekatan simpang ke rumah Dayah Chibi. Semoga mereka sihat-sihat belaka, walau di mana mereka berada.
Ana mula pening-pening. Mama, yui dan abg Yub ambil ana di rumah kak Zahra untuk dibawa pulang ke Kajang.

21 Januari 2013
Hari ini. Ana dah sah demam selesema. Esok ada usrah lagi. Confirm tak boleh keluar kalau tak kebah juga.  Benarla, muslim itu perlu sihat tubuh badannya. Bila tak sihat, cemana nak menjalankan tanggungjawabnya, kan?


Kuiz takde hadiah:  Berapa malamkah yang ana luangkan masa bersama keluarga sejak pulang ke Malaysia?